Író, drámaíró, műfordító, forgatókönyvíró.

1956-ban született Budapesten. A budapesti Csikágóban. A fasori óvoda, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló iskolájában eltöltött tizenkét esztendő, a Fáskör - egy négyzetkilométernyi területen érlelték a felnőttkor küszöbéig. Élmények, történetek, nagyszerű tanárok, és persze a kor- és padtársak tanították.

1974-ben érettségizett.
1974–1975-ben az MRT Tömegkommunikációs Kutatóközpontjában kérdezőbiztosként dolgozott.
1980-ban diplomázott az Eötvös Loránd Tudományegyetem  bölcsészettudományi karának magyar–angol–összehasonlító irodalom­történet szakán. Az egyetem befejezése után különböző budapesti középiskolákban tanított.
1979-ben a Szépirodalmi Kiadónál megjelent első kötete.
1981-ben Móricz Zsigmond-ösztöndíjas.
1984–1985-ben színműíró-ösztöndíjas a Vígszínháznál.
1984–1994 között szabadúszó író (próza, dráma, hangjáték, filmforgatókönyv, fordítás)
1987-1988-ban MTA Soros-ösztöndíjas.

1988-ban megszületett lánya, Dorka, 1990-ben fia, Bálint.

1992–1993-ban Fulbright-ösztöndíjas a Columbia Universityn (New York, NY)
1994–2000-ig az MTV stúdióvezetője, irodalmi és színházi műsorainak szerkesztője.
1997-ben az Iowa University (Iowa City, IA) International Writing programjának ösztöndíjasa.
2000-től szabadúszó, a PEN Klub, az Írószövetség, a Szépírók Társasága és az IBBY tagja.
2000-től az IBBY (International Board on Books for Young Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa) magyar bizottságának elnöke.
2004-ben a nagy-britanniai magyar kulturális évad, a Magyar Magic művészeti kurátoraként dolgozott.

2005-ben A Nagy Könyv olvasásnépszerűsítő mozgalom ötletgazdája, elindítója.

Egyetemi évei alatt kezdett el írni, 1976-tól publikál. Többféle műfajban alkotott: írt regényeket, meseregényeket, hangjátékokat és színműveket, bemutatkozott műfordítóként is. Első regénye felnőtteknek szólt, 1979-ben jelent meg Darvak címmel. Első ifjúsági könyve A kétbalkezes varázsló (1983) című, groteszk elemekre épülő meseregény, melyből rádiójáték és színdarab is készült.

Írásait a valóságos világba helyezi, a meseszövés valamennyi eszközét egyéni módon használja. Gazdag fantáziával és leleménnyel megírt történeteit bőségesen áradó humor, csiszolt és közvetlen stílus jellemzi. Szeretetre méltó hősei nagyon is időszerű, mindennapi problémákkal küzdenek, és olyan kalandokba keverednek, amelyek bárkivel megeshetnek.

Kísérletező kedv, groteszk, ironikus látásmód jellemzi, bár utolsó munkáiban mind erőteljesebbek a reális szféra kontúrjai. Erről így vall:

„Lételememmé vált az utazás. Képtelen vagyok hosszabb ideig meglenni nélküle, s persze minden megtett méter és kilométer a határokon belül és kívül ahhoz a földdarabhoz visz közelebb, amelyen élek. Feladatomnak tekintem, hogy megértsem ezt a földdarabot, s azokat, akik rajta élnek.”

[nyitólap] [életrajz] [könyv] [dramatikus mű] [róla] [képtár] [linkek]