A női partőrség szeme láttára

színművek

1992

Prológus Kiadó

 

10

noi

A női partőrség szeme láttára fordító-hőse boldogan veszi birtokba régen várt új lakását, amelynek azonban van egy szépséghibája: hiányzik az ajtaja. A hullaszállítók ugyanis – hogy az ellopott koporsót valamivel pótolják –, ezen vitték el az előző lakó holttestét.
A Pincejáték fiatalembere gyanútlanul lemegy a pincébe gyújtósért, de ott gyújtós helyett a vérzivataros magyar történelem különös bujdosóit, bujkálóit, túlélőit találja.
A lakásból átjáróház, a pincéből bunker, az emberből Félőlény lesz Békés Pál darabjaiban, s bennük minden és mindenki bizonytalan körvonalú: a tér, az idő, a környezet és maga az ember is. Kelet-Európa és benne hazánk az örökös átmenetek, az állandó szorongások gyűjtőhelye. Talán nem véletlen, hogy ezen a tájon alakultak ki a fekete humor, a morbid szatírák, a valószerű képtelenségek gazdag nyelvi és műfaji hagyományai. A szerző markáns játékai jól felismerhető tükrei és teremtményei ennek a zaklatott világnak, gondolkodásmódnak. Kitűnő színpadismeret, szellemes dialógusok, meghökkentő helyzetek, sajátos humor és mindenekfölött imponáló elegancia jellemzi a kötet – olvasmányként is élvezetes, emlékezetes – komédiáit.

A könyv a Madách Színházban bemutatott színdarab, illetve a Zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban bemutatott színdarab szövegkönyve.

 

[nyitólap] [életrajz] [könyv] [dramatikus mű] [róla] [képtár] [linkek]